1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

BUURTTUIN DE WIEKSLAG

Havensteder | Capelle aan de IJssel

i.s.m. Marloes van Brugge (Dock) en Marijke Bruinsma

 

De bewoners zijn druk aan de slag met de aanleg van hun buurttuin. Twaalf  bewoners, volwassenen, jongeren en kinderen, zijn actief betrokken. Zij ontwerpen mee, leggen zelf aan en gaan zelf kweken, onderhouden en oogsten. Na de hoofdvormen in de maat te hebben uitgezet, zijn er meer dan 400 palen geslagen. Vervolgens is begonnen met het vlechten van de wilgentenen. Als de basisstructuur klaar is kan er in april worden gezaaid en ingeplant!

 

Op basis van de formele cirkelvormige moestuin wordt een reeks wieken van verhoogde bedden met individuele tuintjes rondom de collectieve ruimte gesitueerd: de buurtplaats. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale, eenvoudige en natuurlijke materialen, zoals snoeiafval (wilgentenen, boomstammen, houtsnippers) en gebruikte stoeptegels van de gemeente.

 

De buurttuin heeft nadrukkelijk een vorm en verhaal, het is symbolisch, nut en siertuin. Hierdoor krijgt de tuin meer betekenis voor de buurt en kan het worden gekoesterd ook door bewoners die er niet actief aan deelnemen. Vanuit de omliggende flats gezien is het ook een mooi ding.